KÉPZÉS

Tudás

Minden magyarnak tudnia kéne a rovásunkat. Nem mert kötelező. Hanem mert felfedezheti benne a nyelve szépségét.

Ha valaki megérti a nyelvünk és írásunk összhangját, akkor rájön, hogy őseink sokkal okosabbak voltak, mint azt mi sejtenénk... Két idézettel szeretném bizonyítani a nyelvünk fontosságát, amit az írásunk ,,támogat" (amíg támogatott).
Egy külföldi és egy magyar tudós szavai a magyar nyelvről:

A magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet. (1820)

– GRIMM JAKOB (1785-1863)Amennyiben nem Ady teremtő nyelvén ismertem volna meg a világot, akkor aligha vittem volna többre egy átlagos középiskolai tanárnál.

– TELLER EDE (1908-2003)

HAGYOMÁNYŐRZÉS

HAGYOMÁNY-ŐRZÉS

Történelem

A történelmünk sok ezer éves. Nyomot mindig hagytunk ott, ahol jártunk, éltünk. Európaszerte találunk rovás leleteket. Nem csak Kelet-Európában. Nyugat-Európában is egyaránt. Akit érdekel a téma, és az eddigi fejlemények, az tekintse meg a következő roppant hasznos weboldalt: Rovásírás leletek!

Varga Géza állítása szerint (LINK) bizonyíthatóan 45 ezer éves az írásunk. Annyit megjegyeznék, hogy a sumér írást tartják az első írásnak, ami kb. 6000 éves. Számoljunk akkor utána hányszor idősebb ez, és még használatban van, sőt! Egyre többen használják újra.

Titkosítás

Mivel a rovásnak létezik összerovás változata is - miért is ne létezne? - ezért használható titkosírásként, szövegek titkosítására. Bár az összerovásnak van szabályrendszere, de csak azért, hogy mások is eltudják olvasni azt. Helyspórolós módszere ez a mássalhangzóírásunknak. Ha a rendszer szerinti összerovást szeretnéd megtanulni, kattints ide: ÖSSZEROVÁS

Az összerovás azonban működhet egyedi szabályok szerint is. Vagy részben a fenti honlapon feltüntetettek szerint. Lehet az képrovás is. Igen, ez lenne a hieroglif(a). Igazából itt csak a lejegyző képzelete szab határt. Attól függően, hogy mit szeretnénk elérni cselekedhetünk a következőképpen: helytakarékosan érthetően írni, vagy valóban csak a kulccsal rendelkezőknek adni a lejegyzett információt!

KORSZERŰSÉG

Oldal

Megpróbáltunk minél korszerűbb dolgokat használni az oldal elkészítéséhez, a tudásunknak és időnknek megfelelően. Keretrendszert csak a design megalkotásában alkalmaztam. A nemlátható részeket pedig Norbert csinálta. Idővel szeretnénk majd játékokat is tervezni rovástanulással és gyakorlással kapcsolatba erre az oldalra.
Elsődlegesen azonban most VMTDK-ra, ezáltal OTDK-ra készült eme projektünk!

Rovásírás

A műveltségünkhöz hozzátartozik a beszédünket tökéletesen lejegyző egyedi írásunk: a rovás. 38 karakter áll rendelkezésünkre, amibe nem tartozik bele az olyan, később összerovással létrehozott karaktereink, mint a: q, w, y, x, dz és dzs. Ez teljesen érthető, hiszen ilyen betűkkel kezdődő, valamint ilyen betűt tartalmazó szavakat nem is használtunk. Nyelvünk nem követelte meg, így nem jött létre természetesen. Utólag persze ezt pótoltuk. A rovás nagy előnye, hogy korszerű! Egy hang, egy karakter. De mivel mássalhangzó írás, elég csak mássalhangzókat írni, csupán félreérthető esetekben kell jelölni a magánhangzókat...